Soki owocowe i warzywne mają wielu swoich sympatyków. Coraz częściej chcemy je samodzielnie robić w domu. W jaką wyciskarkę się zaopatrzyć, aby nasze soki nie utraciły cennych składników i witamin? Jeśli zależy nam, na najwyższej jakości przygotowanych soków, powinnyśmy wybrać wyciskarki do owoców jedno lub dwuślimakowe.
Wyciskarka do owoców i warzyw – rodzaje
Jeśli chodzi o wyciskarki to mamy do czynienia z wyciskarkami ręcznymi i elektrycznymi. Należy pamiętać, że ręczne wyciskarki są bardzo lekkie i mają niewielki rozmiar. Używa się ich przy wyciskaniu niewielkich ilości, przede wszystkim ziół i warzyw liściowych, natomiast wyciskarki elektryczne możemy podzielić na jedno oraz dwuślimakowe. Dodatkową kategorią są wyciskarki do cytrusów.
Wyciskarki jednoślimakowe
Mogą wstępować w modelu z ostrzami lub bez. Te z ostrzami są zdecydowanie szybsze. Niestety jego wadą jest fakt, że pozbawiają owoców pożądanych składników odżywczych. Wyciskarki pozbawione ostrzy wolniej pracują, jednak ich sok jest odpowiednio pełnowartościowym napojem.
Wyciskarki dwuślimakowe
Wyciskarka dwuślimakowe posiada dwa wałki, dzięki którym lepiej i bardziej efektywnie wyciska owoce i warzywa z soku. Należy pamiętać, że sok otrzymany z takiego urządzenia jest w pełni pełnowartościowy, zachowuje wszystkie składniki odżywcze, enzymy i potrzebne witaminy. Jedyną wadą tych urządzeń może być czas przygotowania soku.
Wyciskarka do cytrusów
Przy wyborze wyciskarki do cytrusów, warto zwrócić uwagę na pojemność i materiał, z jakiego jest wykonany, gdyż większość wyciskarek wykonana jest z tworzyw sztucznych, ewentualnie wzmocnionych stalowymi elementami.
Więcej informacji znajda Państwo na stronie: https://www.mocsokow.pl/